ÅNGEST OCH HUR MAN BLIR AV MED DEN
Uppdaterat: 30 dec. 2020
Ångest sätter upp hinder, skapar rädslor, föder oro och leder till förtvivlan. Ur ett intellektuellt perspektiv kan den tyckas fullkomligt onödig om man inte svävar i omedelbar livsfara och måste fäkta och fly för sitt liv.

Jag anser att ångest är kroppens sätt att rädda oss när vi lever på ett ett sätt vi inte mår bra av. Det är en stark signal för att få oss att stanna upp och reflektera. Personligen anser jag att det moderna samhällets krav motsvarar det livshotande lejonet på savannen i mänsklighetens begynnelse.
"Ångest är en produkt av stress - av att göra för mycket av det man är bäst på"
Egentligen är ångest inget annat än stress. Att vara jagad av måsten, deadlines, krav, räkningar och omgivningens förväntningar leder till stress som skapar ångest. Och när man ser ångesten ur stressens perspektiv blir allt mycket tydligare.
I mitt arbete märker jag att många med ångest gör för mycket av det de är bra på. Det kan handla om allt ifrån att ta hand om andra, vara en fixare eller en ihärdiga och lojala anställd som inte kan släppa arbetsrollen och dess problem när arbetsdagen är slut. Många med ångest är högpresterande och intelligenta individer med stor kreativitet och fantasi. Just fantasier om framtiden och tankar om fiktiva konsekvenser som skulle kunna inträffa leder till ett kroniskt stresspåslag som inte bara leder till ångest utan även till allvarliga sömnrubbningar.
Med Det goda samtalet vill jag göra dig uppmärksam på dina psykiska styrkor och ge dig konkreta metoder för att hantera dessa lamslående tankar som hämmar dig från att leva det bekymmerslösa och glädjefulla liv du förtjänar. Tillsammans reder vi ut dina upplevda hinder och bygger en psykologisk strategi tillsammans. Vill du lära dig mer om din ångest och hur du slipper den? Ta det första steget mot ett ångestfritt liv – det kan börja med ett gott samtal. Boka och läs mer på: Det goda samtalet.