top of page

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev med konkreta tips och råd för bättre mående. Fyll i formuläret nedan. 

TACK FÖR DITT MEDDELANDE

STRESS - NÄR BEHÖVER DU GÖRA EN FÖRÄNDRING

Stress är en modern och livshotande sjukdom. Nu talar jag inte om den kortvariga, motiverande stressen, utan om den långvariga. Kronisk stress föder ångest, rädslor, oro, frustration och leder till ältande. Och vice versa.


Den livsstilsrelaterade stressen dominerar sjukskrivningarna och förstör det mesta i sin väg – relationer, karriärer, familjer, hälsa, ekonomi etc. Ofta är den stressade så upptagen av sin stress att den blir helt blind för sitt eget stressmönster. Att bli medveten och uppmärksam på sin stress är det första steget mot ett friskare liv.


Kronisk stress kan sätta sig så djupt att vi till slut inte märker, än mer förstår, att vi är stressade. Ett kinesiskt ordspråk lyder: "Den sista som märker av vattnet är fisken". Vi anpassar oss helt enkelt så väl till det emotionella hav vi simmar runt i så att vi till slut inte märker att vi befinner oss mitt i det.


"Den sista att lägga märke till vattnet är fisken som simmar däri"


Din kropp kommer dock att göra allt för att du ska förstå att du lider av stress genom olika symtom. Oftast saknar vi själva kunskap och insikt att göra kopplingarna mellan ett stressat psyke och fysiska symptom. Några av de vanligaste tecknen på stress är attacker av panikångest, huvudvärk, muskelsmärtor, sömnproblem, depression, matsmältningsproblem, högt blodtryck, hjärta- och kärlproblem, bröstsmärtor, ångest, rädsla och oro. Detta är akuta varningssignaler och kroppens sätt att dra i nödbromsen för att tvinga dig att stanna upp, reflektera och omvärdera – innan katastrofen är ett faktum. Ett lugnt psyke är det första steget mot läkning.


Stress är en mix av frustration, ångest, nedstämdhet oro, rädslor och ältande som ger ett skadligt påslag av ämnet kortisol. Detta bryter i sin tur ner din psykiska motståndskraft och skapar inflammationer och smärta i kroppen. Människor som utsatts för långvarig stress får allt fler kognitiva problem. Minnet sviktar, koncentrationsförmågan körs i botten och till slut kan man inte ta till sig och tolka information på ett adekvat sätt. Även de enklaste uppgifterna blir till oöverstigliga hinder.


Det är sällan problemen som hopar sig blir bättre av att vi bemöter dem med stress. Ogenomtänkta beslut bidrar till att förvärra vardagsproblem som i sin tur skapar ännu mer stress och blir till en ond cirkel som är svår att ta sig ur.


När jag hjälper stressade människor att ta sig ur denna negativa, nedåtgående spiral, identifierar vi tillsammans stressmönstret i ett samtal. I lugn och ro ser vi över de strategier som uppfyller dina mål utan att du ska behöva jaga dem. Även om jakten är på goda ting såsom hälsa, en bra ekonomi och goda relationer, är det just jakten som kan göra oss sjuka.


Nyckeln till ett skönare, gladare, meningsfullare och stressfritt liv ligger i att lära känna sig själv och sina stressignaler - utan att behöva tumma på vare sig resultat eller prestation. Är du intresserad av att veta mer om hur jag arbetar med stress är du välkommen att läsa mer om Det goda samtalet online. Ett enda samtal kan få dig att tänka om, att lära känna dig själv på ett nytt plan och hindra dig från att hamna i den svåra stresspiralen. Det goda samtalet online hittar du här.: Det goda samtalet.


43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page